Rascagneres i Delgado pleguen reclamant mesures "urgentíssimes" per a les pensions
El Fons de Reserva de Jubilació va tancar el mes de setembre amb millors resultats que el desembre de l'any passat
Andorra la VellaEl president del consell d’administració de la CASS, Joan Miquel Rascagneres, posa fi al seu mandat el dijous d’aquesta setmana i ha volgut fer un balanç del que han estat aquests quatre anys al capdavant de la parapública. Malgrat certes mesures que considera que s’han pogut impulsar com ara “l’optimització dels recursos sanitaris”, a través de certes accions, o la contribució a la sostenibilitat del sistema, ha lamentat que no s’hagin pres mesures més contundents per garantir la perdurabilitat del model de pensions de jubilació. En aquest sentit, i tal com ja havia fet en d’altres ocasions, ha incidit en què calen “mesures urgentíssimes” ja que “com més tard actuarem més gran serà el cost”.
Rascagneres ha manifestat que la CASS té ara sobre la taula un tercer estudi actuarial que encara no han traslladat al Govern ni al Consell General i que ve a confirmar, ha manifestat, el que deien els anteriors, és a dir, que cal prendre mesures per actuar sobre el desequilibri actual del sistema de pensions. Tant Rascagneres com al president de la comissió gestora del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ), Josep Delgado, han avançat que d’aquest darrer estudi es deriva “una petita millora però que no és suficient”, tal com ha emfasitzat Delgado, per “impactar en la realitat de la situació”. En aquest sentit, manifesta que aquesta lleugera millora pot venir motivada per les mesures que es van prendre d’augmentar les cotitzacions. “Algunes de les coses que s’han fet es noten”, ha assegurat Delgado. Els dos presidents han incidit en el fet que ara es tracta que hi hagi la voluntat política de tirar endavant les mesures necessàries, sent conscients que no n'hi ha “una de sola” que funcioni i que hauria de ser una combinació de vàries. En aquest sentit, Rascagneres ha destacat que una seria canviar el coeficient de conversió que ara es troba en el 9,6 i que hauria d’avançar cap al 17. De totes maneres, ha destacat que això no es pot fer d’un dia per l’altre ja que podria suposar que algunes pensions es reduïssin a la meitat, per la qual cosa, assegura, han de ser mesures que s’apliquin de manera sostinguda en el temps per arribar a la seva consecució total a “mig i llarg termini” i sempre tenint en compte que han de ser “assumibles socialment”. “Cal avançar en molts nivell i no deixar passar el temps”, ha alertat Delgado, que també acaba el seu mandat aquest dijous.
Pel que fa a les pensions, Delgado també ha volgut fer balanç del FRJ. La situació és millor ara que no pas al mes de desembre de l’any passat. Així, l’any es va tancar amb 1.243 milions d’euros i al mes de setembre la xifra se situava en 1.364, és a dir, 121 més. 30 d’aquests milions són una transferència dels superàvits de la CASS i la resta són fruit de rendibilitats. Delgado ha incidit en el fet que se segueix una política d’inversions molt marcada per la llei i que “no s’especula”. D’aquesta manera, ha emfasitzat que tant ara com al desembre, quan es perdia 41 milions, se segueix la mateixa línia i que “ni llavors hi havia una mala gestió ni ara és excel·lentíssima”. En aquest sentit, ha manifestat que el més important és que la rendibilitat superi “a mitjà i llarg termini” la inflació i ha mostrat amb xifres que “ara guanyem la carrera”. Així, ha destacat que en els últims deu anys la rendibilitat anualitzada del fons és del 2,57% i l’IPC del 0,88% amb la qual cosa s’aconsegueix un diferencial de l’1,69%. Quant als darrers cinc anys, la rendibilitat se situaria en el 2,02% i l’IPC en el 0,74%, amb la qual cosa la diferència és de l’1,28%. A més, tal com ha incidit Delgado, s’ha aconseguit reduir els costos de la gestió d’aquest fons. En aquest senti, cal destacar que ara com ara hi ha vuit gestors externs i una comissió interna a la CASS que gestiona tot el capital.
Delgado ha detallat les fites que, segons ell, s’han aconseguit en aquests anys quant al fons de reserva. En primer lloc ha subratllat que s’hagués creat el fons en si, gràcies a una llei específica que ha permès una “major independència i professionalització”; en segon lloc ha destacat que s’hagi creat una estructura de tres persones que ha permès introduir millores i tenir una cartera interna; la tercera és la implementació d’un sistema de redistribució entre gestors que premia els que ho fan bé i penalitza aquells que no; en quart lloc ha emfasitzat que s’hagin reduït els costos i, a l’últim, ha remarcat que el fons compleixi “abastament amb l’objectiu de guanyar la cursa a la inflació”.
Quant a la proposta que el fons es pugui implicar en la problemàtica de l’habitatge, Delgado ha incidit en què “és possible però aquesta inversió ha de tenir certes característiques”. Així, ha manifestat que hauria de tenir liquiditat fàcil, rendiment real i una gestió fàcil. Per això ha considerat que la proposta del PS no era factible, ja que per exemple podia suposar una complexa gestió.
En el seu balanç final de mandat, Rascagneres ha remarcat que s’hagi vetllat per apropar la institució de la CASS als ciutadans (per exemple amb la creació del defensor de l’assegurat); que s’hagi potenciat la formació del personal i la seva carrera professional o que s’hagi apostat per la digitalització. A més, ha esmentat el conveni signat amb els metges en el marc de l’optimització dels recursos sanitaris i el conveni amb el SAAS o la comissió mixta CASS-SAAS-ministeri de Salut. També ha conclòs que s’hagi vetllat per la sostenibilitat del sistema “controlant el cost però garantint la qualitat”.