La recusació de Pijuan obligaria a renovar tot el tribunal que jutja el cas BPA
Un cop es reprengui el judici, Anglada i Barón no podrien tornar a pronunciar-se sobre les qüestions prèvies perquè ja ho han fet anteriorment impedint així la formació d'un nou tribunal
Andorra la VellaA inicis de la setmana passada el Tribunal Constitucional (TC) va desestimar el recurs d'empara que van presentar quatre processats de la causa primera del cas BPA (actualment ajornat 'sine die'), defensats per l'advocat Josep Anton Silvestre, on es demanava apartar els tres magistrats que formen el tribunal: Josep Maria Pijuan, Enric Anglada i Concepció Barón. La defensa considera que el tribunal no és imparcial i, per tant, se'ls vulneren els drets a l'accés a la jurisdicció i a la llibertat d'expressió. El TC, però, considera que no es vulneren aquests drets i que cal conciliar entre els motius invocats per la demanda i la particularitat del sistema jurisdiccional d'un petit estat on les recusacions podrien dur “ràpidament a la seva paràlisi”. Una sentència que aquest dimecres recull el BOPA.
Malgrat que la decisió de l'alt tribunal no aparta el magistrat de la causa, cal recordar que el TS sí que va recusar i apartar de la causa Gao Ping a Pijuan per considerar que no seria parcial arran d'un incident verbal entre Silvestre i el magistrat en què aquest va dir-li: “Estic fart de les seves maniobres” i va afegir que “podien anar en perjudici dels seus clients i que serien aquests els que en rebrien les conseqüències”. És a partir d'aquesta recusació que fonts judicials consideren que un cop es reprengui la vista oral del judici de la causa primera del cas BPA, Gao Ping, caldrà fer una renovació total del tribunal, impedint així que Anglada i Barón en formin part, malgrat que el TC no hagi decidit apartar-los.
Aquesta possibilitat es basa en l'argumentació que un cop es reprengui el judici, en haver-hi un nou magistrat que substitueix l'apartat Pijuan, caldrà tornar a exposar i resoldre les qüestions prèvies al judici perquè el nou magistrat en tingui coneixement. Malgrat que Anglada i Barón no han estat apartats pel TC, no podrien formar part del tribunal ni pronunciar-se novament sobre les qüestions prèvies perquè ja ho han fet anteriorment i, per tant, quedarien invalidats per aquest procés. Dels altres tres magistrat que formen el Tribunal de Corts, només el jurista francès Jacques Richiardi podria formar part del tribunal; les magistrades andorranes Canòlic Mingorance i Anna Estragués ja estan inhibides perquè han conegut la causa en instàncies anteriors. Un fet que, de produir-se, paralitzaria la represa del judici per complert perquè el Tribunal de Corts actualment no disposa de més magistrats per formar sala i tribunal per jutgar la causa Gao Ping. En cas contrari, tot apunta que les defenses recusarien Anglada i Barón per ja haver-se pronunciat en les qüestions prèvies, allargant novament la represa del judici.
De fet, en l'argumentació de la sentència del TC, el ministeri fiscal ja avisa que alguna recusació més d'alguns dels magistrats del Tribunal de Corts comportaria “paralitzar l'enjudiciament d'una causa en què es demanen desenes d'anys de presó i centenar de milions d'euros de multa”. Per tant, malgrat que l'alt tribunal no hagi decidit apartar els actuals magistrats que jutgen la causa, tot apunta que la sola recusació de Pijuan pot perjudicar de manera indefinida el reinici de la vista oral.
Relacionat amb les recusacions impulsades per la defensa, el BOPA també refusa la demanda de l'acusació particular i dels actors civils de formar part del procés.