Com era la relació del Papa Francesc amb Andorra?

Espot ha volgut recordar després de la mort del Papa la importància de mantenir un diàleg prudent amb el Vaticà

El Papa Francesc i el cap de Govern, Xavier Espot
ARA Andorra
22/04/2025
2 min

Andorra la VellaLa mort del Papa Francesc el passat dilluns 21 d’abril, coincidint amb la festivitat de Pasqua, ha deixat una forta empremta a Andorra, un país amb el qual el pontífex va mantenir una relació de diàleg cordial i constant, tot i que mai hi va fer una visita oficial.

El desembre del 2021, el cap de Govern, Xavier Espot, va ser rebut en audiència privada pel Sant Pare al Vaticà. Durant la trobada, van abordar qüestions com la recuperació sanitària i econòmica després de la pandèmia, la transició energètica, la sostenibilitat i els reptes globals que comparteixen els petits Estats.

Francesc va mostrar especial interès pel paper que Andorra juga en l’acollida de refugiats i va valorar molt positivament l’acord amb la Comunitat de Sant’Egidio, que ha permès oferir refugi a diverses famílies sirianes al Principat.

També es va parlar de la lluita contra el canvi climàtic i l'aposta d’Andorra per l’Agenda 2030, temes que el Papa considerava fonamentals per a l’acció global conjunta. Espot va destacar, davant del pontífex, el compromís d’Andorra amb el multilateralisme i l’educació pel desenvolupament sostenible.

Tot i la relació fluïda amb la Santa Seu, cap Papa ha visitat mai Andorra. Espot, en aquella audiència i també en diverses ocasions públiques, va reiterar el desig del Govern d’acollir Francesc en visita oficial, una fita que ara ja no es podrà assolir.

En un moment clau per al debat sobre l’avortament al país, Espot també ha volgut recordar, després de la mort del Papa, la importància de mantenir un diàleg prudent amb el Vaticà: “Hem d’avançar amb pas ferm però també prudent i dialogant”, va afirmar a RTVA aquest dilluns, tot advertint que qualsevol canvi constitucional sobre la interrupció voluntària de l’embaràs hauria de comptar amb un enteniment amb la Santa Seu per tal de no posar en risc el model de coprincipat ni la singularitat institucional d’Andorra.

La relació entre el Papa Francesc i el Principat es recordarà per la cordialitat, la voluntat de col·laboració i una empatia clara envers els petits Estats. Tot i no haver-hi deixat petja física, el seu llegat diplomàtic i moral romandrà en la història recent del país.

El cap d’Estat francès i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, ha anunciat aquest dimarts que assistirà al funeral del Papa Francesc. “Estarem en les exèquies del Papa, com ha de ser,” ha declarat des de l’illa de La Reunió. Macron representarà institucionalment la coprincipatitat andorrana, tot destacant els llaços històrics i espirituals entre el Principat i la Santa Seu.

A més de Macron, altres líders mundials com el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, han confirmat la seva assistència a la cerimònia, que serà un esdeveniment de gran transcendència internacional. Mentrestant, el Vaticà ha publicat les primeres imatges del pontífex en el seu fèretre, vestit amb casulla vermella i amb un rosari entre les mans, mentre les campanes de Roma toquen a dol.

Amb la seva mort, s’obre també el camí cap al pròxim Cònclave, que començarà entre el 5 i el 10 de maig. 135 cardenals electors es reuniran per designar el successor de Francesc i traçar el futur immediat de l’Església Catòlica.

stats