El programa Renova rep 90 sol·licituds d'ajuda, una xifra per sobre de la mitjana
Tot i que la convocatòria s'ha obert a llogaters no hi ha hagut cap demanda d'aquest col·lectiu
Andorra la VellaLa convocatòria 2019 del programa Renova, que es va obrir el mes de març, ha rebut fins a finals de juliol un total de 90 sol·licituds d’ajut. De moment, tal com assenyalen des de l’executiu, aquest volum de peticions és lleugerament inferior al registrat durant el mateix període de l’any 2018, però un 28% superior a la mitjana registrada des que el programa es va posar en marxa, el 2011. Aquest total de sol·licituds representa gairebé 400.000 euros sol·licitats en concepte de subvenció directa i al voltant de 150.000 euros en avals de préstecs preferents. Cal recordar, en aquest sentit, que la dotació pressupostària és d’1.342.440 euros per a subvencions i 12.712.948 per a avals bancaris.
A banda de les noves sol·licituds, afegeixen des de l’executiu, en aquest període de temps s’ha donat també resposta a 123 peticions procedents de la convocatòria del 2018, que es trobaven pendents de revisió.
Cal recordar que una de les modificacions que es van fer del reglament que regula aquestes ajudes és que els llogaters poguessin fer una petició d’ajuda ja en aquesta convocatòria. Tal com destaquen des de l’executiu, tot i aquest canvi, no s’han registrat sol·licituds procedents de llogaters, en canvi, subratllen que s’observa una “major acollida” del programa Renova per part de les comunitats de propietaris.
El volum de les obres presentades en el marc d’aquestes ajudes ascendeixen a un cost total de 2,3 milions d’euros, sent l’import mitjà per actuació d’uns 26.000 euros. Segons assenyalen des del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, enguany es repeteix la tendència dels darrers anys del programa, en relació a la tipologia d’actuacions. D’aquesta manera, les que predominen són les relacionades amb la millora de l’eficiència energètica (representen el 73% de les sol·licituds), la implementació d’energies renovables (12%) i les combinacions d’aquestes dues actuacions (8%). El conjunt de sol·licituds relatives a la millora de l’eficiència energètica i la promoció d’energies renovables suposen, per tant, el 93% de les sol·licituds rebudes, segons les mateixes dades.
En menor mesura, es recullen sol·licituds relatives a actuacions de millora de l’accessibilitat i de millora de la seguretat industrial de les instal·lacions.
Cal recordar que la convocatòria 2018 es va tancar amb 303 sol·licituds, 239 de les quals per a la millora de l’eficiència energètica, 29 per a la instal·lació d’energies renovables i 19 per a la combinació de les dues accions.