Societat 07/09/2024

Rufián se suma a criticar els 'youtubers' residents per tributar a Andorra

El polític va amplificar la crítica als 'youtubers' residents en retuitejar el comentari d'un usuari

ARA Andorra
2 min
El representant d'Esquerra, Gabriel Rufián al Congreso de los Diputados

Andorra la VellaUna nova controvèrsia ha emergit a les xarxes socials després que Gabriel Rufián, portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), fes un retuit en relació amb la qüestió dels youtubers que traslladen la seva residència fiscal a Andorra.

La polèmica es va desencadenar arran de les declaracions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el passat 4 de setembre, on va anunciar mesures per incrementar els impostos sobre les grans fortunes.

L'anunci de l'executiu espanyol

Sánchez va assenyalar que el seu govern vol "protegir les classes treballadores d’un sistema extraordinàriament injust" i va afegir que es prendrien mesures per "agravar fiscalment" aquells que posseeixen grans quantitats de diners en els seus comptes bancaris, afirmant que "més transport públic i menys Lamborghinis" era una prioritat.

"El meu Lamborghini no el podràs tocar"

L’anunci de Pedro Sánchez d’apujar els impostos als més rics durant el nou curs polític ha desencadenat una forta polèmica, especialment entre els ‘youtubers’ que viuen a Andorra, com Vegetta777, Staxx, AlphaSniper i Enrique Moris.

Aquestes paraules van generar una intensa discussió a les xarxes socials, amb múltiples opinions al respecte. Un dels comentaris més rellevants va ser el del youtuber resident Vegetta777, qui va reaccionar amb ironia a les declaracions del president, escrivint: "Wow! No em solc ficar en aquestes coses, per això només diré wow i adjuntaré una imatge". Acompanyava el missatge amb una fotografia de Pedro Sánchez viatjant en el Falcón, l’avió privat oficial del govern espanyol.

La resposta de Vegetta777 va provocar nombroses reaccions, inclosa la del youtuber J. S. Linares, especialitzat en art digital, qui va criticar-lo directament, afirmant: "Que un milionari evasor d'impostos que viu a Andorra es queixi que als milionaris d’Espanya se’ls demani ser una mica més solidaris és sorprenent".

Rufián se suma al debat

L'usuari també va destacar que el tuit de Vegetta777 havia acumulat més de 67.000 "likes", majoritàriament de persones que, segons ell, probablement pertanyen a la classe treballadora, i va qualificar aquesta situació de "deplorable".

Gabriel Rufián va amplificar aquesta crítica en retuitejar el comentari de Linares, el que va contribuir a augmentar la controvèrsia. Això va provocar una divisió d'opinions a les xarxes socials, amb alguns usuaris defensant la decisió dels youtubers de traslladar-se a Andorra per evitar una major càrrega fiscal. A més de diverses publicacions als mitjans espanyols, mentre altres expressaven el seu desacord, sostenint que les persones amb alts ingressos haurien de ser més solidàries en la seva contribució al sistema fiscal espanyol.

La crítica principal dels opositors a la pràctica d'evasió d'impostos era la percepció que, tot i tenir ingressos molt elevats, algunes d'aquestes figures públiques se senten reticents a pagar impostos, mentre que moltes de les persones que els donen suport són, paradoxalment, part de la classe treballadora que més depèn dels serveis públics finançats amb impostos.

stats