El SAD atén 134 casos nous durant el 2019
Tenen a veure amb patologies vinculades a problemes cardiovasculars, traumatismes, demències i neoplàsies, així com malalties degeneratives
Andorra la VellaEl Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) ha atès durant el 2019 fins a 316 usuaris, dels quals 134 són casos nous. Tenint en compte el seu grau de dependència, tenien la possibilitat d'optar a un ingrés residencial en un centre sociosanitari. Així ho ha anunciat aquest dilluns el ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, que, acompanyat per la cap d'àrea dels Serveis Sociosanitaris, Montse Gil, ha recordat que el servei va adreçat "a tota mena de persones" que pateixen "problemàtiques puntuals" o de llarga durada, i no tan sols a la gent gran. L'executiu va començar a pilotar el servei el juliol del 2017, un període en què fins a finals d'any es van atendre 223 usuaris (56 de nous). El 2018 la xifra va augmentar fins als 281, dels quals 101 també van ser nous.
Des d'aquest temps, el balanç del Govern és més que satisfactori, ja que s'ha assolit una major optimització de recursos "físics i humans", s'ha permès unificar la formació dirigida als professionals sanitaris i s'han ampliat les hores d'atenció entre setmana (de les 7 fins a les 22 hores) i també els caps de setmana. Gil ha posat en relleu que la majoria de tasques que fa el SAD tenen a veure amb el suport a la higiene i el control psicomotriu i, en la majoria dels casos, s'atén a persones que viuen soles (122 casos) o parelles en què tots dos pateixen dificultats (96 casos). A banda, els casos atesos tenen a veure majoritàriament amb patologies vinculades a problemes cardiovasculars, traumatismes, demències i neoplàsies, així com malalties degeneratives.
Del nombre total d'usuaris el 2019, 218 van ser dones, mentre que la resta, 98, van ser homes. En relació amb l'edat dels usuaris del servei, Filloy ha ressaltat que 187 casos pertanyen a persones majors de 80 anys, mentre que la forquilla dels 60 als 79 anys va agrupar 97 persones. Les 32 persones restants eren menors de 60 anys. Tanmateix, la gran quantitat de demandes que rep el SAD venen dels mateixos usuaris, un fet que demostra que "coneixen el servei", ha afegit el ministre. El segueixen les derivacions de pacients per part de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell i també dels Centres d'Atenció Primària (CAP).
El SAD compta en l'actualitat amb 31 treballadors, un nombre d'assalariats que, de moment, és suficient per al Govern, ja que es complementen amb els treballadors socials de les diferents parròquies i que, segons el ministre, "coneixen el dia a dia de les persones". D'altra banda, davant futures mesures de prevenció, el titular d'Afers Socials ha manifestat que s'ha fet una enquesta a totes les persones majors de 80 anys que viuen soles per valorar si cal reforçar el servei. Després que se sàpiguen els resultats, al llarg de les pròximes setmanes es tornarà a fer una altra enquesta adreçada als majors de 60 anys.