Societat28/08/2018

Saetde reactiva el projecte del nou accés a Grandvalira des de Bordes d'Envalira

La societat, pendent de l'obtenció dels permisos, vol allargar 700 metres en direcció al riu el telecadira del Pla de les Pedres

M. T. / C. G.
i M. T. / C. G.

EncampLa societat explotadora de Pas de la Casa-Grau Roig, Saetde, ha projectat un nou accés a pistes a l'alçada de la zona del Pla de les Pedres, a tocar de Bordes d'Envalira i de la zona de freestyle del Peretol, però ja en terreny encampadà. Es tracta, a més, del punt on s'uneixen les pistes de Grau Roig i de Soldeu, que fa possible el domini Grandvalira. L'impacte ambiental del projecte ja ha estat sotmès a informació pública per part del comú d'Encamp, tal com va publicar el BOPA el mes passat, i la societat està a l'espera d'obtenir els permisos per començar l'obra. Es tractaria del setè accés de Grandvalira i, amb la seva dissolució, una aposta estratègica de Saetde per disposar quatre accessos enfront dels tres d'Ensisa.

En concret, la intenció de la societat liderada per Joan Viladomat és allargar per la part de baix el telecadira del Pla de les Pedres uns 700 metres, fins a l'anomenat Planell del Moretó, i obrir una pista fins a la nova zona d'embarcament del giny. Aquest remuntador, que permet connectar amb el Funicamp, es troba a pocs metres del telecadira del mateix nom explotat per Ensisa, i quan es va construir, ja es va deixar preparat per si en un futur es decidia allargar-lo fins a peu de pistes.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta zona baixa, gairebé a tocar del riu, també s'hi instal·larà un nou teleesquí i es construirà una nova pista, concretament entre el Planell de la Palanca i els Fangots de Moretó. També està previst que es pugui arribar a aquesta nova part baixa des de la zona de Cubil, de manera que en cas d'avaria del telecadira de Cubil, els esquiadors podrien disposar d'una alternativa per retornar cap al Funicamp. La nova zona esquiable, situada dins del sector de Grau Roig, també estarà connectada amb l'snowpark del Peretol, una zona que des del 2009 ja explota Saetde, quan va llogar el terreny, que és de la parròquia de Canillo però privat, per un període de dotze anys. L'objectiu de la societat és oferir més quilòmetres esquiables i més desnivell, en una zona especialment atractiva pel fet de transcórrer dins del bosc.

Fonts de Saetde han explicat a l'ARA que, de moment, el nou accés, tot i trobar-se molt a prop de la carretera general –entre Bordes d'Envalira i la rotonda d'Envalira–, no disposarà d'una estructura d'aparcament, però sí que s'hi podrà accedir des de Bordes d'Envalira i de la zona del Peretol. La societat està a l'espera d'obtenir els permisos per si pot fer les obres abans de la propera temporada d'esquí, o bé cal posposar-les fins a l'estiu vinent. De fet, està previst que la qüestió sigui tractada durant el consell de comú d'Encamp de la setmana vinent.

Cargando
No hay anuncios

Projecte vinculat a l'acord d'intencions per renovar la concessió

L'aspiració de fer un nou accés a Grandvalira en aquest punt ve de lluny i estava subjecta a l'entesa entre Saetde i el comú d'Encamp en relació a l'acord per renovar la concessió dels terrenys, fins ara encallat a l'espera d'establir si els antics terrenys de Concòrdia es troben o no dins de la concessió. La reactivació d'aquest projecte, doncs, sembla indicar que s'haurien produït avenços en les negociacions entre les dues parts per poder signar definitivament l'acord d'intencions.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, fonts comunals han indicat que malgrat formar part dels terrenys de Concòrdia, aquesta zona no està inclosa dins de l'acord d'intencions, perquè Saetde ja hi podia fer actuacions en virtut de l'anomenat Conveni de Meritxell, signat l'any 1998 (abans de la sentència que va donar els terrenys a Encamp) entre els comuns d'Encamp i Canillo per permetre que tant Saetde com Ensisa explotessin el Pla de les Pedres per fer realitat la unió dels dos dominis esquiables i la posterior creació de Grandvalira.