El 2017 es tanca amb la detecció de sis nous casos de VIH

Salut amplia a tota la població el servei de Consulta Jove sobre la sida

El llaç per commemorar el Dia Mundial de la SIDA. / ARXIU ANA
Ara Andorra
29/11/2018
2 min

Andorra la VellaL'àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut del ministeri de Salut ha fet públiques les dades corresponents al 2017, en què s'han notificat sis casos nous d'infecció de VIH a Andorra, que suposen una taxa d'incidència de 7,57 casos nous per cada 100.000 habitants.

D'aquesta manera, a Andorra hi ha un total de 75 casos de VIH registrats, el 82,66% dels quals corresponen a homes i el 17,34% a dones. En els darrers anys s'ha observat que el principal factor de risc pel que fa a la via de contagi ha estat la conducta sexual de risc, és a dir, les relacions sexuals sense protecció.

Amb motiu de la celebració del Dia mundial de la sida, el ministeri de Salut ha posat en marxa, per aquest dissabte vinent, dues prestacions noves adreçades a la població respecte a la informació i detecció d'aquesta malaltia. D'una banda, s'han ampliat els serveis que ofereix la Consulta Jove en matèria de salut sexual a totes les franges d'edat i, de l'altra, s'oferirà la possibilitat de realitzar un test ràpid de detecció d'infecció ver VIH de manera gratuïta. Ambdós serveis entraran en funcionament a partir del 3 de desembre.

Actualment l'edat màxima de la persona que realitza la consulta és de 29 anys. A partir d'aquest dilluns, el ministeri de Salut farà extensible a tota la població la possibilitat de sol·licitar aquesta consulta amb l'objectiu que tothom tingui accés a la informació entorn del VIH, així com als diferents aspectes relacionats amb la salut sexual. Aquest test ràpid de detecció d'infecció per VIH es realitzarà als serveis de Consulta Jove dels diferents CAPs del SAAS. La pràctica d'aquesta prova serà totalment confidencial i el pacient comptarà amb l'acompanyament dels professionals de salut necessaris. L'assessorament professional també incidirà en les conductes a adoptar per prevenir infeccions i evitar la transmissió de la malaltia.

Les demandes d'informació a la Consulta Jove es poden fer de manera presencial al Centre d'Atenció Primària de qualsevol parròquia o bé per correu electrònic a l'adreça: consultajove@saas.ad.

D'altra banda i com en els anys anteriors, el pròxim 3 de desembre els Centres d'Atenció Primària i els Punts Joves de cada parròquia distribuiran preservatius a les persones que sol·licitin informació sobre aspectes de salut sexual, sobre el sida o d'altres malalties de transmissió sexual.

stats