Salut escurça els aïllaments dels contactes per covid

Es registren 253 aules afectades: 29 amb vigilància activa total, és a dir, tancades

MESTRES A CASA  DURANT el cONFINAMENT
ARA Andorra
21/01/2022
3 min

Andorra la VellaDonada la gran incidència però la poca pressió hospitalària que genera la variant òmicron, Salut ha decidit escurçar els dies d’aïllament i vigilància als quals s’han de sotmetre les persones que es contagiïn i les que siguin contactes de positius. Les persones amb símptomes de covid, quan una persona immunitzada es faci un test i aquest doni un resultat negatiu, la vigilància passiva passa de 10 a 7 dies. En el cas de les persones no immunitzades, l’aïllament passa de 7 a 4 dies, més tres dies més de vigilància passiva després d’efectuar-se un test que hagi donat negatiu. Els tests ràpids d’antígens (TRA) s’efectuaran a les 48 hores i, si el resultat és negatiu, la persona immunitzada haurà de romandre en vigilància passiva 7 dies en comptes de 10. En el cas dels pacients no immunitzats, s’han d’aïllar i fer-se una TMA en 48 hores. En cas que sigui positiu, l’aïllament passa de 6 a 4 dies.

A partir de dilluns es començaran a aplicar els canvis que s'han introduït en els protocols a seguir en cas de ser contacte d'un positiu. En aquest sentit, Benazet ha posat en relleu que, tenint en compte el comportament de la variant Òmicron, s'ajustaran els períodes de vigilància passiva dels contactes, així com els períodes de confinament domiciliari de les persones no immunitzades.

D'aquesta manera, les persones que siguin contacte d'un positiu, que no presentin símptomes i que estiguin immunitzades, hauran de romandre en vigilància passiva durant 48 hores i, seguidament, realitzar-se una TRA. Si el resultat és positiu, la persona haurà de seguir el protocol específic per a casos positius. En canvi, amb un resultat negatiu, s'haurà de seguir vigilància passiva durant 7 dies des del darrer contacte.

Per la seva banda, els contactes d'un positiu que no presentin símptomes, però que no esitguin immunitzats, hauran de mantenir un aïllament de 48 hores i fer-se una TMA. Com en el cas anterior, si el resultat és positiu, la persona haurà de seguir el protocol específic mentre que, si el resultat és negatiu, s'haurà de mantenir en aïllament i sotmetre's a una TRA al quart dia. En aquest cas, si la prova és positiva, la persona haurà de seguir els protocols pels casos positius i si és negativa podrà deixar l'aïllament i haurà de seguir 3 dies de vigilància passiva.

A més, tenint en compte les característiques i efectes de la nova variant, el ministre de Salut ha recordat que les persones que siguin contacte d'un positiu i que presentin símptomes hauran de fer aïllament i una TRA. En cas de donar positiu, hauran de seguir el protocol pels casos positius mencionat. Si, per contra, el resultat del test d'antígens és negatiu, la persona haurà de fer-se immediatament una TMA: si s'està immunitzat s'haurà de fer vigilància passiva durant 7 dies des del darrer contacte; i si no s'està immunitzat, s'haurà de fer un aïllament de 4 dies des del darrer contacte i, en acabar, s'haurà de fer una TRA. En cas de donar positiu, s'haurà de seguir el protocol per casos positius; mentre que si dona negatiu, la persona haurà de mantenir 3 dies de vigilància passiva. 

La poca afectació d’òmicron al sistema sanitari es tradueix en una disminució progressiva de la pressió a l’Hospital: a planta hi queden tres pacients ingressats, (quatre menys que dijous) que, segons ha explicat aquest divendres el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, “no tenen risc d’anar a la UCI”. I a la Unitat de Cures Intensives, s’han donat dues altres i hi queden cinc pacients, tots ells ventilats mecànicament. Si la cara d’òmicron és l’alleugeriment de la pressió hospitalària, la creu és l’afectació a les escoles. Aquest divendres es registren 253 aules afectades: 29 amb vigilància activa total, és a dir, tancades.

stats