Salut exigeix recepta per a la píndola de l'endemà des de fa 10 anys
És un medicament que no ha de prescriure un metge tal com s'indica a la caixa, motiu pel qual Andorra està vulnerant l'ordenança de l'agència europea, denuncien des d'Stop Violències
Andorra la VellaEl ministeri de Salut fa deu anys que exigeix que la píndola de l'endemà –anticonceptiu d'emergència conegut com a Levonorgestrel– es vengui amb recepta mèdica. És a dir, la persona que va a la farmàcia, si no duu la recepta per part d'un metge, no pot adquirir un medicament que, tal com consta a la mateixa caixa, es pot vendre sense prescripció. Així ho han confirmat farmacèutics del país, que han exposat que ells només compleixen amb les directrius del ministeri. Per la seva banda, des d'aquest ministeri han justificat la decisió perquè consideren que és la manera que la píndola no acabi administrant-se de manera massiva com si fos un preservatiu. Salut vol que sigui autoritzat només en casos d'extrema urgència.
En conseqüència, la dona que vol prendre's la píndola ha de contactar amb el seu metge o anar a l'hospital, per obtenir una recepta d'urgències i poder-la així adquirir a la farmàcia. I ho ha de fer abans de 72 hores d'haver mantingut la relació sexual, amb tota l'"angoixa" en el procés que això suposa per a la dona (que ha d'explicar el cas a Urgències), ha lamentat la presidenta d'Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés. Així mateix, i tenint en compte que s'exigeix una recepta quan no és necessària, "Andorra s'està saltant una ordenança de l'Agència Europea del Medicament", ha denunciat Mendoza Cortés.
Des del ministeri, amb tot, han plantejat que en aquesta legislatura no han rebut cap demanda per part de col·lectius per denunciar aquesta situació. Si se'n rep, s'estudiarà, han afegit.
Per la seva part, el col·lectiu Acció Feminista ha criticat la "intencionalitat per part del ministeri de voler coartar i condicionar la llibertat sexual i reproductiva de les dones", a paraules de la membre de la comissió de Salut de l'associació, Assumpció Lluís, tot i reconèixer que aquesta píndola no pot ser utilitzada com un mètode anticonceptiu, per la gran quantitat d'hormones que conté.
En comptes d'exigir receptes, Acció Feminista considera que el que hauria de fer el Govern és "incrementar i millorar els recursos actuals destinats a l'educació sexual i a promoure la prevenció d'embarassos no desitjats". Així mateix, també han reiterat la seva demanda d'impulsar un centre per a la protecció de la salut sexual i reproductiva "des d'on les dones tindrien un accés fàcil, controlat i gratuït de la píndola de l'endemà", han plantejat.