El sentit de la vida centra les Jornades de teologia

Hi ha inscrites 140 persones provinents de diferents punts de la diòcesi d'Urgell i d'altres punts de Catalunya

L'arquebisbe d'Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, durant la seva intervenció. / BISBAT D'URGELL
ARA Andorra
29/08/2019
2 min

La Seu d'Urgell'El sentit de la vida. Estimar a fons', és el tema escollit aquest any per la formació de professors i mestres de religió, catequistes, agents de pastoral de la salut i de joventut, de Càritas, sacerdots i religiosos del Bisbat d'Urgell, aplegats des d'aquest dijous al matí i fins divendres a la tarda, a la sala Sant Domènech de la Seu d'Urgell.

L'arquebisbe d'Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha obert les Jornades de teologia, després de la benvinguda del delegat d'ensenyament, Pepe Chisvert, amb un parlament als més de 140 inscrits en aquesta trobada, provinents de diversos punts de la diòcesi d'Urgell, i també des de Lleida, Barcelona, i del gironès. Ha agraït als ponents el tema triat, assenyalant que és una qüestió molt important perquè els cristians estan cridats a donar raó de l'esperança que dona l'amor. Per Vives és l'amor en si mateix el motiu per trobar el sentit de la vida. Tot citant el gran reformador del segle XI, l'abat Bernat Claravall (formulador dels principis de la mística), quan deia "estimo per estimar", ha parlat del valor d'estimar a fons i al final, estimar per estimar.

Tal com han informat des del Bisbat d'Urgell, la jornada treballarà sobre la raó de la nostra existència, pel sentit de la nostra entrega, el nostre treball, les relacions... per allò que fa que la vida de cadascú sigui valuosa. Begoña Roman i Francesc Torralba, doctors en filosofia, tracten des de diversos punts de vista els temes plantejats.

La primera a parlar-ne ha estat la vicedegana de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, Begoña Roman, que ha iniciat les ponències parlant de com vèncer la societat del desànim.

Ha associat la societat del desànim amb la manca de vitalitat i la manca de ganes de viure. Ha explicat els trets que caracteritzen la societat del desànim. Una societat que és fruit d'un individualisme real i d'una concepció antropològica de l'ésser humà que neix amb Thomas Hobbes, al segle XVII. Es tracta de la creació d'un home autosuficient, fet a si mateix, que no deu res a ningú, que no agraeix res a ningú, i que vol alliberar-se de qualsevol deute que amenaci la seva llibertat. I per tant, no és capaç de fer aliances basades en la confiança i en l'amor, sinó que fa contractes en els seus projectes de vida. Per Roman, cal superar la desorientació en la que vivim assumint-la i encarant els riscos, és a dir, els errors. Ha acabat concloent que la vida és una recerca de la vida bona, un pelegrinatge compartit.

Al llarg de la jornada, també tractarà de la recerca de sentit en la història de la filosofia, i de com transformar el món a través de l'ètica i del sentit.

Divendres, Francesc Torralba, el coordinador de la jornada, tractarà en profunditat la voluntat de sentit, el sentit de la vida a la llum de l'Evangeli, i acabarà argumentant per què el sentit de l'amor és donar-se a fons perdut, assenyalen des del Bisbat.

Aquesta dijous a la tarda, els assistents a la jornada participaran en l'eucaristia, presidida per Vives, a la l'església dedicada a la Immaculada al Seminari d'Urgell, i en la que lliurarà la missió als professors de religió pel curs lectiu que ara comença.

stats