Societat12/06/2019

Una setantena d'edificis amb cogeneració el 2021

La xarxa de calor arriba a Andorra la Vella i suposarà una inversió de 15 milions d'euros per part de FEDA Ecoterm

M. Margalef
i M. Margalef

Andorra la VellaLa cogeneració s'estén pel Principat. Després que el desembre del 2016 es posés en marxa la primera central de xarxa de calor al país a Soldeu, el projecte, ja consolidat i pilotat per FEDA Ecoterm –la filial de la parapública–, arriba a Andorra la Vella i preveu abastir calefacció i aigua calenta amb aquest sistema a una setantena d'edificis, és a dir a unes 2.000 llars, el 2021. A diferència de la central ubicada a Soldeu, la instal·lació de la xarxa que abastirà part del nucli de la capital aprofitarà la calor residual, que actualment no s'usa i que surt de la crema dels residus al Centre de Tractament de Residus (Ctrasa) ubicat a la Comella.

Les obres d'instal·lació de la nova xarxa de cogeneració ja han començat i l'objectiu és que els edificis més pròxims a la central puguin començar a rebre subministrament durant aquest mateix hivern en una primera fase que preveu arribar fins a la zona del Serradells. En la segona fase, prevista pel 2020, es vol arribar fins a una part de la Baixada del Molí i el poliesportiu d'Andorra la Vella i el carrer de la Grau. Finalment, en l'última i tercera fase que s'acabaria el 2021 s'abastiria el carrer Prada Motxilla i part del carrer de Prat de la Creu. Connectar-se a la xarxa no suposa cap canvi en les instal·lacions de calefacció o aigua calenta dels edificis, només s'eliminaran les calderes dels habitatges. A més, es calcula que el nou sistema pot suposar un estalvi econòmic d'entre un 5 o un 15%, depenent de l'antiguitat i eficiència de la caldera actual.

Cargando
No hay anuncios

La nova xarxa de calor suposarà una inversió per part de FEDA Ecoterm d'uns 15 milions d'euros per fer arribar les canonades als llocs requerits així com també la construcció d'una petita central de suport al costat de Ctrasa, per quan el forn incinerador estigui apagat o en manteniment i es pugui garantir així el servei de calefacció i aigua calenta. En total, el nou sistema suposarà la instal·lació de 3,5 quilòmetres de canonades i permetrà “una millora notable de la qualitat de l'aire i del medi ambient de la capital”, ha ressaltat el gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé.

De fet, Travé ha explicat que amb el projecte acabat el 2021 es preveu una reducció de 6.700 tones de CO2, el que és equivalent a eliminar emissions assimilables a 3.500 vehicles circulant per Andorra en un any, donat que es podran eliminar les calderes de tots els edificis existents, que actualment són de gasoli, i els de nova construcció ja no hauran d’instal·lar-ne. Malgrat que de moment l'obra és projecte fins al 2021, no es descarta allargar la xarxa cap a altres punts de la capital si hi ha una demanda i interès. Amb tot, Travé ha assegurat que el projecte és molt important per la parapública, ja que és una eina més per lluitar contra el canvi climàtic així com també el sistema de futur.

Cargando
No hay anuncios

A més dels edificis particulars que es vulguin enganxar a la cogeneració, ja hi ha un conveni signat amb el comú d'Andorra la Vella pel qual s'abastirà amb aquest servei a tots els edificis públics propietat de la corporació per on passi la xarxa de calor, com per exemple el Centre esportiu dels Serradells o el poliesportiu. En defensa de les crítiques rebudes per part de la minoria comunal que reclamava a FEDA unes tarifes més ajustades, Travé ha defensat que són tarifes “públiques i competitives”.