Silvestre recorre al relator de l'ONU perquè se l'ha volgut “atemorir”

Gonzalo Boye, l'advocat que li porta la causa, ressalta que un 50% dels advocats defensors processats estan relacionats amb el cas BPA, fet que “no és menor”

Josep Antoni Silvestre i Gonzaolo Boye durant la roda de premsa a Andorra per presentar la demanda. / M. M.
Miquel Margalef
12/06/2019
3 min

Andorra la VellaLa batalla judicial al voltant del cas BPA continua. Ara qui ha mogut fitxa és l'advocat Josep Antoni Silvestre, representant de quatre dels processats del cas, qui ha decidit presentar una queixa davant del relator especial de l'ONU, garant de la independència de jutges, fiscals i advocats. Com ja es va anunciar, la defensa en l'àmbit internacional li portarà el conegut i prestigiós advocat xilè, Gonzalo Boye.

Consideren que l'advocat andorrà ha estat víctima d'una “campanya de desprestigi” amb l'objectiu “d'atemorir” el lletrat que defensa els acusats en el cas BPA i que tot plegat ha tingut un efecte directe contra el dret a la defensa dels processats. Boye considera que s'han vulnerat diversos drets amb “amenaces administratives i econòmiques, s'ha assessorat a defensats perquè abandonin l'estratègia de defensa, se li ha impedit actuar com volia, s'han ignorat demandes o se l'ha identificat amb el seu client”, ha assegurat Boye, qui ha assenyalat que tota la defensa presentada davant de l'ONU està a “prova de bales” perquè no hi ha “elements subjectius”.

Malgrat que no ha volgut citar cap cas en concret, el també advocat de Carles Puigdemont, ha apuntat que la persecució de Silvestre va començar amb la defensa del cas BPA i va tenir el seu punt àlgid quan el president del tribunal que jutjava la causa principal, Josep Maria Pijuan, va etzibar-li a Silvestre: “Estic fart de les seves males maniobres” i va afegir que “podien anar en perjudici dels seus clients i que serien aquests els que en rebrien les conseqüències”. Aquestes paraules van costar-li a Pijuan ser apartat de la causa, un dels fet que, de moment, està endarrerint el reinici de la vista oral.

Boye ha volgut ressaltar que dels gairebé 200 advocats que hi ha al Principat, 13 estan processats o imputats i gairebé la meitat, un total de sis, són advocats defensors personats en la causa BPA, en la qual n'hi ha un total de dotze. “No deixa de ser sorprenent i preocupant que el 50% dels advocats personats a la causa acabin sent imputats o processats, crec poc amb les casualitats”, ha deixat anar. L'advocat xilè també ha posat el crit al cel perquè l'excusa que dona l'estat andorrà davant d'aquesta situació és la petitesa del país i de l'administració de justícia. “Tinc seriosos dubtes del nivell de justícia perquè s'escuden en l'incompliment de drets fonamentals amb la petitesa judicial d'Andorra però hi ha països molt més petits que no tenen aquest problemes”, ha argumentat Boye. “No deixa de sorprendre'm que el cas BPA estigui generant aquestes distorsions; si hi hagués un delicte m'imagino que no seria necessari tot això”.

Recorregut de la demanda

La demanda es va entrar al relator de l'ONU fa uns cinc mesos i esperen que es pronunciarà en breu. En cas que sigui favorable a les demandes de Silvestre, es donaria a l'Estat un període de temps per reconduir la situació i prendre les mesures oportunes per garantir els drets i llibertats. En cas que el país no en fes cap mena de cas, Boya ja ha avançat que tenen pensat recórrer a instàncies superiors, sense voler desvelar quines. “Estic convençut que l'estat andorrà reaccionarà davant de les demandes del relator”, però ha advertit que si no ho fa “tenim preparades una sèrie d'accions jurídiques de major impacte” perquè es garanteixi el dret de defensa.

Decepció

Per la seva banda, Silvestre ha denunciat que s'ha sentit “perseguit quan reiteradament es neguen coses que s'han dit en vista oral”, en referència a les paraules de Pijuan. També s'ha mostrat “decebut” amb el Col·legi d'Advocats perquè “s'ha reunit amb l'administració de justícia però no amb mi i ha exposat fets que estan sota secret”. Per això, ha resumit que “és dur veure com cada dia t'estan atacant i que has de fer la teva feina de manera coartada i atacada tant des de fora de l'administració de justícia com des de dins”, per concloure que “això no hauria de passar en un estat democràtic”.

stats