El Sipaag denuncia la precarització laboral de l’Administració general
El sindicat també lamenta que s'estigui perpetuant l'eventualitat
Andorra la VellaEl Sindicat del Personal Adscrit a l'Administració General (Sipaag) ha denunciat aquest diumenge, a través d'un comunicat, la precarització laboral que està patint de forma generalitzada l'Administració general. Tal com posen de manifest les dades fetes públiques pel departament d'Estadística, la massa salarial per persona al cos general és la més baixa de la forquilla presentada amb 29.664 euros.
Aquesta xifra, segons Estadística, ha crescut un 6,8% des del 2008, mentre que la plantilla ha augmentat en un 18,6%. Així, s'entén que la mitjana dels salaris ha disminuït en aquesta darrera dècada, i encara no s'han comptabilitzat les retallades produïdes aquest 2019 arran de l'eliminació de l'IPC dels anys 2011 i 2012.
S'ha de tenir en compte que molt més de la meitat dels treballadors del cos general són del grup C, amb un sou base de com a màxim 17.141,73 euros anuals (1.318,59 euros bruts mensuals i tretze pagues, un salari que el Sipaag entén molt just). De 944 treballadors, 588 són del grup C, 350 del grup B i només 6 del grup A.
El sindicat afirma que també demostren la precarització les dades sobre la relació contractual amb l'Administració. Gairebé una quarta part de la plantilla està conformada per eventuals, que han crescut un 99,1% des del 2008. De 944 persones adscrites al cos general, 223 són eventuals, i des del 2015 com a mínim que la xifra d'eventuals supera els dos centenars. Així, s'interpreta que s'està perpetuant l'eventualitat. El Sipaag considera inadmissible aquesta política contractual, que posa en risc la necessària neutralitat dels treballadors públics.
Exposat tot això, el Sipaag rebutja que es vulgui responsabilitzar els treballadors de l'Administració general de la despesa en personal i se'ls acusi de tenir "bons sous". En el comunicat, expressen que les estadístiques deixen clar que són els membres del Govern, els càrrecs polítics i relacions especials, entre d'altres, amb una massa salarial per persona de 51.882 euros, els que tenen "bons sous".
De la mateixa manera, el sindicat entén que les dades estadístiques fetes públiques la setmana passada el reforcen en la seva denúncia de la precarització de l'Administració general i, sobretot, en les seves demandes, com la de permetre tenir una doble feina sempre que no generi un conflicte d'interessos amb la desenvolupada en el si de l'Administració.
El president del Sipaag, Lluís Anguita, ha manifestat que "espero que després d'aquest informe prenguin una mica de consciència els nostres governants i decideixin solucionar el problema".