La por a sortir de l'armari de les persones amb trastorns alimentaris
Valdivia: "Aquesta malaltia m'ha deixat seca"
Andorra la VellaMenjar guiant-se per les emocions, encadenar periodes de restriccions d'aliments amb afartaments i no saber com afrontar el dia a dia. És el que viuen les persones que pateixen Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA). No hi ha xifres oficials de quantes persones estan afectades per la malaltia a Andorra, però la presidenta de l'Associació Andorrana de la Bulímia i l'Anorèxia, Yolanda Valdivia, pot arribar a rebre cada dia fins a 100 missatges a través de les xarxes socials. "Moltes persones parlen amb mi però, quan els hi dic de parlar amb una psicòloga, es tiren enrere", explica. Veu com les malalties relacionades amb el menjar "continuen sent un tabú" i com la gent en un primer moment és reticent a demanar ajuda perquè "no volen sortir de l'armari".
Precisament, el primer pas per voler fer front als TCA és anar al metge "perquè t'han de diagnosticar", afirma Valdivia. Aquest et derivarà a un psiquiatra, que marcarà unes pautes i receptarà els medicaments necessaris, i a un psicòleg, que ensenyarà a la persona a no tornar a recaure. Amb tot, "mai tindràs una vida saludable", perquè "no soc jo, és el meu cap" i, encara que la persona segueixi el tractament ha d'anar amb compte i "mai t'acabes de recuperar".
Per ajudar a tota la gent que s'interessa per l'associació, el grup compta amb l'ajuda d'especialistes en nutricionisme, psicologia i motivació, així com instructors de ioga i meditació. Uns experts que assessoren qualsevol persona que vulgui lluitar contra la malaltia i que també oferiran tallers a partir de Nadal a la casa comuna d'Encamp, en una sala del complex oferta per la corporació. Les activitats dirigides abarcaran la teràpia individual i familiar, així com sessions de 'mindfulness', nutrició, zumba, ioga, meditació o tallers per entendre els TCA.
“Que tinguin paciència i que siguin comprensius”, explica Yolanda Valdivia a totes aquelles persones que han de conviure amb malaltes. “No ens entenen perquè, com que és un programa amb el menjar, creuen que és fàcil sortir”, però la realitat és que “tenim un trauma i mengem amb les emocions”. "Aquesta malaltia m'ha deixat seca", reconeix.
Més accions
Per continuar recaptant fons per constituir-se legalment com a associació, el grup ja ha participat en un mercat a la plaça de Sant Miquel d'Encamp, venent llaços blaus. El pròxim mercat en què participin, amb el suport de l'Associació d'Empreses d'Encamp, serà el 8 de desembre, al mercat de Nadal d'Encamp, on a més dels llaços també vendran polseres.