Trana i Creand Fundació donen visibilitat a l'esclerosi múltiple amb una conferència

Cerqueda i Ramió explicaran en aquesta sessió quins són els símptomes dels dèficits cognitius en l'esclerosi múltiple

169715 Carol Cerqueda
ARA Andorra
21/05/2024
2 min

Andorra la VellaCreand Fundació i l’Associació Trana Esclerosi Múltiple (Trana EM) organitzen una conferència col·loqui sobre el deteriorament cognitiu en l’esclerosi múltiple amb motiu del Dia mundial de l’esclerosi múltiple, que se celebra el 30 de maig, i del 30è aniversari de la creació de l’associació dedicada a la malaltia. La sessió anirà a càrrec de Carolina Cerqueda Santacreu, neuropsicòloga, i de Lluís Ramió i Torrentà, doctor en neurologia i director mèdic de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. L’acte tindrà lloc el dia 27 de maig, a les 18.30 hores, a l’edifici Creand. La inscripció és obligatòria a través del telèfon 88 88 88.

Cerqueda i Ramió explicaran en aquesta sessió quins són els símptomes dels dèficits cognitius en l’esclerosi múltiple, com poden afectar la vida quotidiana de les persones que ho pateixen i quins són els factors que influeixen en aquesta afectació.

Ambdós professionals coincideixen, i així ho abordaran en la conferència, que actualment la rehabilitació cognitiva és el tractament que ha demostrat ser més eficaç per millorar aquesta afectació i reduir-ne l’impacte en l’evolució i la qualitat de vida de les persones afectades.

L’esclerosi múltiple és una malaltia autoimmune i neurodegenerativa del sistema nerviós central. Actualment és la principal causa de discapacitat d’origen neurològic en adults joves. Per les seves característiques, causa un impacte molt important tant en les persones afectades com en el seu entorn personal, familiar, laboral i social.

La simptomatologia i la discapacitat associada a la malaltia són tant físiques com cognitives. El deteriorament cognitiu és una complicació comuna en l’esclerosi múltiple que afecta aproximadament el 70% dels pacients i té un impacte significatiu en la seva qualitat de vida. L’afectació cognitiva és el principal motiu pel qual, al cap de deu anys, la majoria de les persones afectades han d’adaptar la seva activitat laboral o fins i tot deixar de treballar.

Encara que pot manifestar-se de manera subclínica en etapes precoces de la malaltia, la seva presència és un predictor crucial de la seva progressió a llarg termini, independentment de l’estabilitat física del pacient.

Carolina Cerqueda és neuropsicòloga especialitzada en diagnòstic i rehabilitació neuropsicològica. És professora del grau d’Educació de l’UdA i duu a terme els tallers d’estimulació neurocognitiva que organitza l’Associació Trana Esclerosi Múltiple i que finança Creand Fundació.

Lluís Ramió és doctor en neurologia i director mèdic de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Compta amb una llarga trajectòria assistencial dirigida a la neurologia, així com científica i docent sempre vinculat a l’àmbit de l’esclerosi múltiple i les malalties relacionades.

stats