El Tribunal de Batlles dona la raó a Francesc Robert i el Govern li haurà de pagar 82.500 euros
La justícia considera que la destitució del llavors director d'RTVA "és contrària a l'ordenament jurídic" i a la llei de l'ens televisiu
Andorra la VellaEl Tribunal de Batlles ha emès la sentència referent a la causa contra el Govern presentada per Francesc Robert, per considerar que el seu cessament com a director de Ràdio Televisió d'Andorra, el passat 17 de febrer del 2014, va ser il·legal. Robert va guanyar el cas per la via civil en primera instància, però aquesta resolució va ser tombada pel Tribunal Superior fa un any, al·legant que la jurisdicció civil no era competent en aquesta controvèrsia. Per aquest motiu el passat setembre Robert va acudir al Tribunal de Batlles, i aquest li ha donat la raó. A la sentència, a la qual ha tingut accés l'ARA Andorra, es considera que la destitució "és contrària a l'ordenament jurídic" i a la llei d'RTVA, motiu pel qual es declara "la nul·litat de la destitució de Robert del seu càrrec de director general d'RTVA". Com a conseqüència, el tribunal condemna el Govern a satisfer a Robert la quantitat de 82.539,60 euros.
Aquesta quantia econòmica correspon als salaris deixats de percebre des del 17 de febrer del 2014, data de la destitució, fins a l'abril del 2015, moment en què s'hauria esgotat el nomenament de Robert per haver finalitzat la legislatura en curs. Això correspondria a la reclamació d'indemnització per danys i prejudicis causats per aquest cessament, exposa el tribunal, i no se n'afegeixen de suplementaris, tal com havia demanat el periodista.
Pel que fa a aquest cessament, que no s'ajusta al dret reitera el tribunal, la sentència exposa que Robert era un càrrec de confiança del Govern, una tipologia de càrrec que la Llei de la funció pública dicta que "poden ser destituïts en qualsevol moment". Ara bé, com que la televisió pública té la seva pròpia llei, és aquesta a la qual s'ha de deure l'administració. I a l'article 12 d'aquesta consta que el mandat del director general dura "el temps d'una legislatura". Hi ha una sèrie de circumstàncies on el Govern pot procedir a la destitució, però en aquests no hi figuren "la pèrdua de confiança del cap de Govern", motiu que precisament va al·legar l'executiu, recorda el tribunal.
Entre els supòsits per procedir a la destitució d'un director general d'RTVA hi figuren una mala gestió econòmica, incompetència manifesta, condemna per un delicte dolós o una causa d'incompatibilitat. El tribunal considera que la decisió del cap de Govern, Toni Martí, no es justifica per cap d'aquests supòsits.
Robert va ser cessat del seu càrrec poc després d'unes declaracions que el periodista va realitzar al programa 'El matí' de Catalunya Ràdio. Durant l'entrevista que li va fer Mònica Terribas qüestionava la salut democràtica del país i la seva maduresa, per no poder aprovar lleis davant l'amenaça d'un dels dos caps d'Estat. Robert es referia a temes com l'avortament o el matrimoni gai, i el paper del copríncep episcopal. Fer-lo fora de l'ens televisiu per aquestes manifestacions, a parer de Robert, va en contra la llibertat d'expressió i va ser inconstitucional.
Davant aquesta resolució, el Govern pot interposar recurs davant el Tribunal Superior (tal com ja va fer quan el cas estava a la jurisdicció civil), durant els tretze dies hàbils posteriors a la notificació de la sentència, que és del 28 de febrer.