El Tribunal Suprem del Regne Unit limita la definició legal de 'dona' al sexe biològic

La decisió obre la porta a noves exclusions de dones trans en espais protegits com centres de suport o presons

El Tribunal Suprem del Regne Unit limita la definició legal de 'dona' al sexe biològic.
17/04/2025
2 min

Andorra la VellaEl Tribunal Suprem del Regne Unit ha determinat aquest dimecres que el terme legal “dona”, tal com està recollit a la Llei d’Igualtat britànica de 2010, es refereix exclusivament a persones de sexe biològic femení. La sentència, adoptada per unanimitat pels cinc magistrats que l’han dictada, ha estat rebuda amb satisfacció per col·lectius feministes transexcloents i amb preocupació pels drets del col·lectiu trans.

“La decisió d’aquest tribunal és que els termes ‘dona’ i ‘sexe’ es refereixen al sexe biològic”, ha declarat el jutge Patrick Hodge, encarregat de llegir la resolució. Tot i això, ha matisat que la sentència no pretén afavorir un col·lectiu en detriment d’un altre, i ha recordat que la llei continua protegint les persones amb certificat de reassigació de gènere (GRC) davant la discriminació i l’assetjament.

Fins ara, la Llei d’Igualtat ja permetia exclusions de dones trans en determinats contextos, com centres per a víctimes de violència masclista o presons femenines, per raons justificades de seguretat o privacitat. El nou pronunciament podria eixamplar aquestes exclusions i limitar encara més l’accés de dones trans a espais reservats a dones cisgènere.

Una batalla iniciada a Escòcia

La sentència posa fi a un procés judicial iniciat el 2018, arran d’una llei del Govern escocès per promoure la paritat de gènere als consells d’administració d’empreses públiques. Aquella norma incloïa les dones trans amb GRC dins la definició legal de dona, fet que va motivar la impugnació per part de l’organització For Women Scotland, que ha liderat la batalla legal.

L'entitat va rebre més de 230.000 lliures en donacions per sostenir el procés judicial, de les quals 70.000 van ser aportades per l’escriptora J.K. Rowling, coneguda pel seu suport a col·lectius feministes transexcloents. “Ara tenim una base legal clara per continuar lluitant”, ha afirmat la portaveu de l’organització, Susan Smith, que també ha denunciat certes polítiques transinclusives a escoles i hospitals.

Reaccions del col·lectiu trans i del govern

Des del col·lectiu trans, la sentència ha estat rebuda amb crítiques pel procés i el fons, especialment pel fet que es va impedir testificar a persones trans, com la jutgessa retirada Victoria McCloud, amb més de dues dècades de reconeixement legal del seu gènere. “Convertir-nos en 'dos sexes alhora' és un disbarat”, ha afirmat.

L’organització Scottish Trans ha demanat calma i ha criticat els discursos que magnifiquen l’impacte de la decisió, mentre que des del Govern britànic, immers en un clima polític tens per les eleccions locals, s’ha limitat a dir que la sentència “aporta claredat i confiança” a dones i proveïdors de serveis.

stats