Trobar feina ja no preocupa
La problemàtica de l'habitatge creix gairebé 9 punts respecte a fa sis mesos
Sant Julià de LòriaNo hi ha hagut sorpreses als resultats del segon Observatori corresponent al 2018, que elabora el Centre de Recerca Sociològica (CRES) de l'Institut d'Estudis Andorrans (IEA). Els elevats preus de l'habitatge copsen més del 33% de les respostes dels enquestats, amb una crescuda de gairebé 9 punts respecte al semestre anterior. Li segueix la problemàtica dels salaris, amb un 15,9% de les respostes, i les prestacions socials i pensions, amb un 15,6%. En canvi, els problemes per trobar feina han passat a millor vida. En plena crisi més del 50% dels enquestats citaven l'atur i la manca de feina com a primera preocupació: ara només un 2,4%. Es pot dir que ara mateix la problemàtica de l'atur es troba a nivells precrisi, ha assegurat el director del CRES, Joan Micó, i de fet el que comença a sorgir són problemàtiques al voltant de la falta de mà d'obra qualificada. En d'altres paraules, falten treballadors.
Just una evolució a la inversa ha seguit el tema de l'habitatge car, ha volgut destacar Micó. Una preocupació que sorgeix especialment en períodes de bonança, ha exposat. Així, el 2006 va assolir els seus màxims, ja que més de la meitat dels enquestats ho citaven com a principal problema del país. La dada va baixar fins a menys del 5% el 2016, just sortint de la crisi, i a partir del 2017 es torna a enfilar de manera molt intensa.
Aquesta evolució és similar a la dels salaris, i en aquest punt Micó ha volgut ressaltar que és un problema que creix més perquè augmenta el cost de vida, i no tan perquè els sous hagin baixat.
La política andorrana també figura d'entre les principals preocupacions de la ciutadania, segons dades de l'Observatori, amb un 14,4% de les respostes. Dins d'aquest apartat, els enquestats creuen que cal mirar més pel poble i està preocupada per la integració amb Europa i les relacions internacionals. També surt, i per primera vegada (tot i que només ho citen quatre enquestats), el tema de l'avortament.
Finalment, Micó ha assenyalat que sembla que torna a haver-hi una tendència a l'alça de la preocupació del transport públic. L'ha citat l'11,11% dels enquestats. El trànsit, tema recorrent i que el 2006 citaven més de la meitat de la població, preocupa a un 15,4% dels enquestats, una dada que es manté estable.
Un 21% de la població forma part d'alguna associació
També dins de l'Observatori del segon semestre del 2018, el CRES ha preguntat als enquestats si formen part o són afiliats d'alguna entitat o associació del país. El 21% assegura que sí, el 43,1% dels quals ho fa a associacions de caràcter inclusiu, com poden ser Càritas, la Creu Roja o Unicef.
El 20% informa que pertany a una associació de caràcter esportiu, el 12,1% a una de cultural i només el 6,8% pertany a algun sindicat o partit polític.
Globalment, el grau d'associacionisme d'Andorra és baix, ha assegurat Micó, ja que per exemple al nord d'Europa se supera el 80% de pertinença i a Espanya estaria al voltant del 36% aproximadament.