Trump i Putin acorden iniciar negociacions per posar fi a la guerra a Ucraïna

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha confirmat la conversa i ha destacat que Moscou veu aquest diàleg com una oportunitat

Donald Trump i Vladímir Putin, durant una trobada anterior. La seva recent conversa telefònica podria marcar un punt d'inflexió en la guerra d'Ucraïna
13/02/2025
2 min

Andorra la VellaEl president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat que ha mantingut una conversa telefònica amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, en la qual han acordat iniciar immediatament negociacions per posar fi a la guerra a Ucraïna.

En una publicació a la seva xarxa social, Truth Social, Trump ha assegurat que tots dos volen posar fi a les morts i que els seus equips començaran a treballar per trobar una solució diplomàtica al conflicte que, des de febrer del 2022, ha causat milers de víctimes i milions de desplaçats.

Un acord inesperat

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha confirmat la conversa i ha destacat que Moscou veu aquest diàleg com una oportunitat per arribar a un acord global que inclogui no només el futur d’Ucraïna, sinó també altres qüestions com la seguretat europea i les sancions occidentals.

Els detalls de les negociacions

Encara no s’han fet públics tots els termes de la negociació, però fonts properes a la Casa Blanca i al Kremlin assenyalen que Trump vol accelerar el procés amb una cimera presencial amb Putin en un país neutral, possiblement a l’Aràbia Saudita.

Per la seva banda, Putin ha deixat clar que Rússia només acceptarà negociar a partir de les seves condicions, les quals inclouen el reconeixement dels territoris ocupats com a part de Rússia, la neutralitat permanent d’Ucraïna i l’aixecament de les sancions occidentals.

El paper d’Europa i Ucraïna

L’anunci de Trump ha causat preocupació entre els aliats europeus i el govern ucraïnès. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, no ha estat informat prèviament d’aquesta iniciativa i ha expressat el seu malestar pel fet que es pugui negociar el futur d’Ucraïna sense la seva participació directa.

Diversos líders europeus han advertit que no acceptaran un acord que impliqui cessions territorials a Rússia ni que deixi Ucraïna sense garanties de seguretat. La Unió Europea tem que Trump, més interessat en la seva reelecció i en una millora de les relacions amb Moscou, pugui pressionar Kíiv perquè faci concessions inacceptables.

Putin, el gran beneficiat

Sigui com sigui, el simple fet que Putin hagi aconseguit reobrir el diàleg directe amb Washington ja suposa una victòria diplomàtica per a Rússia. Després d’anys d’aïllament internacional, sancions i condemnes per crims de guerra, el líder del Kremlin ha trobat en Trump un interlocutor disposat a tractar-lo com un igual i a donar-li l’oportunitat de negociar directament amb la primera potència mundial.

No queda clar si aquestes converses arribaran a bon port o si simplement serviran per reforçar la posició de Rússia. Però el cas és que, per primer cop en molt de temps, Putin té la sensació que el temps juga a favor seu.

stats