Ubach exposa les polítiques de desenvolupament sostenible a l’OSCE

La ministra ha insistit en la necessitat d'impulsar accions concretes a escala local i global

La intervenció de la ministra Ubach a l’OSCE. / SFG
Ara Andorra
06/12/2018
3 min

MilàLa ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha subratllat la importància del diàleg i la responsabilitat perquè el multilateralisme sigui eficaç i inclusiu i ha posat en relleu la importància d'alinear els treballs de l'organisme a l'Agenda 2030 per poder abordar millor els reptes que afecten les nostres societats. Ubach ha insistit en la necessitat d'impulsar accions concretes a escala local i global per garantir un desenvolupament sostenible i inclusiu en benefici de tots. La ministra ha intervingut en la 25a sessió del consell de ministres d'Afers Exteriors dels estats participants de l'Organització per la seguretat i cooperació a Europa (OSCE) que té lloc aquest dijous i divendres a la ciutat italiana de Milà.

En aquest context, la ministra Ubach ha subratllat que l'educació és una eina fonamental per a la prevenció de conflictes, promoció de la tolerància i el foment de la cohesió social i ha exposat les activitats a Andorra relatives a l'educació per la ciutadania democràtica, els drets humans, així com pel respecte i protecció del medi ambient. Aquí, es destaca la importància de desenvolupar polítiques per la participació dels joves tan dins dels organismes internacionals com en l'àmbit nacional. D'igual manera, s'apel·la per avançar en polítiques i iniciatives encaminades a fer efectiva la igualtat de gènere i erradicar la violència contra les dones.

La titular d'Exteriors també s'ha referit a la dimensió econòmica i mediambiental, i com Andorra està promovent el desenvolupament del capital humà i la digitalització. En aquest sentit, Ubach ha manifestat el convenciment que té el Govern en el fet que la innovació és clau per al desenvolupament sostenible i que per aquest motiu serà la prioritat temàtica en la Cimera Iberoamericana que acull Andorra el 2020.

El consell de ministres és l’òrgan decisori de l'OSCE, es reuneix anualment i ofereix l'oportunitat als ministres de revisar i avaluar les activitats en curs de l'organisme per garantir la seguretat col·lectiva des del vessant politicomilitar, humana i econòmica i medi ambiental.

Itàlia ostenta actualment la presidència en exercici de l'OSCE i ha liderat els treballs al llarg del 2018 posant èmfasi en avançar en la solució política i pacífica dels conflictes a l'àrea OSCE, en particular a Ucraïna on l'organisme té desplegada una missió especial d'observació a l'est del país. També, en les àrees relatives a promoure la igualtat de gènere i la tolerància, migració, impulsar la digitalització i desenvolupament del capital humà, energia, prevenir i combatre el terrorisme, la corrupció, el tràfic il·lícit d'éssers humans i de béns culturals.

Està previst que aquest divendres conclogui el consell de ministres amb l'adopció de diversos documents que establiran els directius pels futurs treballs de l'organisme sota el lideratge d'Eslovàquia que ostentarà la presidència en exercici OSCE el 2019.

Trobada amb Liechtenstein, Romania i Geòrgia

En el marc del consell de ministres de l'OSCE, la ministra Ubach ha mantingut diverses trobades bilaterals; entre altres, amb la ministra d'Afers Exteriors, Justícia i Cultura de Liechtenstein, Aurelia Frick, i amb la viceministra per Afers Exteriors de Suïssa, Pascale Baeriswyl, amb les quals ha tractat aspectes d'interès comú.

Ubach també s'ha trobat amb el secretari d'Estat d'Afers Exteriors de Romania, Danut Neculsescu, amb el qual ha fet el punt en les actuals negociacions per un acord d'associació entre Andorra i la Unió Europea. Romania ostentarà la presidència del Consell europeu en el primer semestre del 2019.

En la reunió mantinguda amb el ministre d'Afers Exteriors de Geòrgia, David Zalkaliani, s'han intercanviat experiències relatives als acords d'associació amb la Unió Europea i s'han examinat vies per aprofundir les relacions bilaterals, en particular en matèria de turisme.

stats