La UE, oberta a discutir la suspensió de patents de les vacunes contra la Covid-19
Diversos països del món se sumen al moviment de Biden per donar suport, ara sí, a l'alliberament de patents
BarcelonaLa proposta estava sobre la taula des de l’octubre, però ha sigut només la benedicció oficial de Joe Biden, dimecres a la nit, el que ha fet pujar tothom a bord per avançar cap a la suspensió de patents de les vacunes del covid-19. La primera a sumar-s’hi, malgrat que havia rebutjat aquesta possibilitat fins ara, ha sigut la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que s'ha manifestat disposada a parlar d’un possible alliberament de les patents l’endemà que el govern de Joe Biden als Estats Units hi anuncés el seu suport.
“La UE està preparada per debatre qualsevol proposta que afronti la crisi d’una manera efectiva i pragmàtica. És per això que estem disposats a discutir com la proposta dels Estats Units per una exempció de les proteccions de propietat intel·lectual per a les vacunes del covid-19 pot ajudar a aconseguir aquest objectiu”, ha dit Von der Leyen a primera hora del matí, durant un discurs al European University Institute de Florència.
La proposta, de fet, la van formular l’Índia i Sud-àfrica l’any passat dins de l’Organització Mundial del Comerç (OMC). Però les resistències que s’hi havien trobat fins ara semblaven evaporar-se aquest dijous, l’endemà del suport nord-americà, a mesura que, un rere l’altre, els governs de França, Itàlia, Austràlia, Nova Zelanda i molts altres països han anat anunciant que donaven suport també a la suspensió de patents. També el president rus Vladímir Putin s'ha mostrat d'acord.
En canvi, el govern d'Angela Merkel a Alemanya s'hi ha mostrat en contra. "La propietat intel·lectual és una font d'innovació i ha de ser protegida sempre", ha dit un portaveu del govern en un comunicat. Tot i estar d'acord que la solució a la pandèmia passa per facilitar l'accés a la vacuna arreu del món, el govern alemany creu que suspendre les patents no servirà per aconseguir-ho i que la prioritat ha de ser incrementar la capacitat de producció de vacunes al món.
“Estic molt a favor d’obrir la propietat intel·lectual. Hem de fer d’aquesta vacuna un bé públic”, ha dit el president de França, Emmanuel Macron. També el govern d’Espanya va manifestar el seu suport, que el mateix Pedro Sánchez, que just aquest divendres presentarà una proposta a la UE per agilitzar el pla de vacunació a tot el món, havia expressat ja diverses vegades al llarg del mes passat, malgrat que els eurodiputats del seu partit hi van votar en contra al Parlament Europeu.
L’Eurocambra va rebutjar formalment suspendre les patents de les vacunes de covid-19 en una votació el 27 d’abril. La resolució dels partits d’esquerra va rebre 153 vots a favor i 454 vots en contra. De fet, la UE com a tal ho havia rebutjat també dins de l’OMC amb l’argument que una suspensió de patents no aconseguirà elevar la producció global de vacunes perquè el problema real és la falta de primeres matèries. Ara Von der Leyen dona llum verda a la discusió, que encara podria trigar mesos a materialitzar-se, ja que l’OMC ha de prendre les seves decisions per consens.
Aplaudiments a Biden
El govern de l’Índia, el país que més vacunes produeix del món, ha “agraït” a l’administració Biden que se sumi finalment a la seva demanda per un alliberament temporal de vacunes. I també ho ha fet el president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, l’altre impulsor, juntament amb l’Índia, de la proposta dins de l’OMC. “Per als països que actualment no tenen capacitat de fabricació en determinades tecnologies mèdiques, la suspensió podria obrir més opcions de subministrament i evitar que els països depenguin només d’un o dos proveïdors. Allà on existeix la capacitat de subministrament actualment, es pot utilitzar per produir vacunes de covid i d’aquesta manera millorar el subministrament disponible per a totes les nacions”, ha dit Ramaphosa en un comunicat.
Els que no estaven tan contents amb el gir dels esdeveniments eren els representants de la indústria farmacèutica. “Suspendre les patents pel covid-19 no farà créixer la producció ni proveirà les solucions necessàries per lluitar contra aquesta crisi global”, deia la Federació Internacional de Productors Farmacèutics (IFPMA), fent-se ressò de l’argument que plantegen també molts experts, que admeten aquesta dificultat tot i que en valoren altres beneficis. En un comunicat, la IFPMA anava més lluny i augurava una “disrupció” de la distribució de vacunes si la suspensió tira endavant.
En canvi, les ONG que han defensat sempre la necessitat de suspendre les patents donen la benvinguda al moviment. “Els EUA han fet un pas valent”, diu Amnistia Internacional, que reclamava a la UE, el Regne Unit i altres països a fer el mateix que Biden. “Només compartint coneixement i tecnologia es pot accelerar la producció de vacunes. L’única manera de posar fi a la pandèmia és fer-ho globalment”, afegeix. De la mateixa manera, Metges Sense Fronteres (MSF) aplaudeix també la “decisió valenta” de Biden: “Molts dels països de baixos ingressos en què treballa MSF només han rebut el 0,3% del subministrament mundial de vacunes contra el coronavirus, mentre que els EUA han aconseguit prou dosis per protegir tota la seva població i encara li sobren més de 500 milions de vacunes”.