Per què la Unió Europea està farta d'Elon Musk?
Macron va criticar indirectament Elon Musk per promoure una “internacional reaccionària”
Andorra la VellaLa proximitat de la tornada de Donald Trump a la Casa Blanca ha encès les alarmes entre els líders europeus per les constants ingerències polítiques d’Elon Musk, propietari de Tesla i de la xarxa social X.
El passat dilluns, figures com el copríncep francès Emmanuel Macron, el primer ministre britànic Keir Starmer i el portaveu de la Comissió Europea van expressar la seva profunda preocupació davant l’actitud del magnat nord-americà.
Macron critica la “internacional reaccionària” de Musk
En el seu discurs anual davant els ambaixadors, Emmanuel Macron va criticar indirectament Elon Musk per promoure una “internacional reaccionària” i per la seva intervenció directa en processos electorals, com les eleccions a Alemanya. Malgrat això, el mandatari francès va evitar fer referència a Donald Trump, soci i aliat de Musk, i va assegurar que França i Europa podran treballar amb el futur president nord-americà, malgrat les seves diferències d’opinió.
Starmer carrega contra Musk per les seves “mentides i amenaces”
Des del Regne Unit, el primer ministre Keir Starmer va condemnar el que considera “mentides i amenaces” de Musk, acusant-lo de difondre “el verí de l’extrema dreta”. Inclús Nigel Farage, líder del partit euroescèptic Reform UK i antic aliat de Musk, s’ha distanciat del magnat per considerar-lo massa radical. Musk, per la seva banda, ha trencat relacions amb Farage per no ser prou extremista i ha demanat que sigui reemplaçat per algú més radical.
El magnat també ha atacat Starmer pel seu paper com a fiscal general durant escàndols com el dels abusos sexuals a menors de la comunitat pakistanesa, acusant-lo de negligència. A més, Musk ha criticat el Regne Unit per ser, segons ell, un “paradís del fonamentalisme islàmic”.
Alemanya també ha rebut les ingerències de Musk, que ha expressat obertament el seu suport a Alternativa per Alemanya (AfD), el partit ultradretà. El vicecanceller Robert Habeck ha acusat Musk d’orquestrar “un atac frontal a la democràcia alemanya” gràcies a la seva riquesa, influència mediàtica i ús de la intel·ligència artificial. Musk entrevistarà aquesta setmana la candidata de l’AfD a través de X, la qual cosa ha generat encara més polèmica.
Des de Noruega, el primer ministre Jonas Gahr Stoere s’ha sumat a les crítiques, afirmant que és preocupant que un individu amb tant poder econòmic i mediàtic s’involucri directament en afers interns d’altres països.
Finalment, des de Brussel·les, el portaveu de la Comissió Europea, Thomas Regnier, ha recordat que les accions de Musk seran analitzades sota la Llei de Serveis Digitals, amb l’objectiu de garantir la protecció dels processos electorals i la democràcia a Europa.