La 35a Universitat d'Estiu d'Andorra aborda com els valors intervenen en tots els àmbits de la societat
Toni Martí ha inaugurat l'edició d'enguany en un Centre de congressos d'Andorra la Vella que durant tres dies acollirà l'opinió de diversos experts
Andorra la VellaLa 35a edició de la Universitat d'Estiu d'Andorra, que porta com a títol 'Els valors: passat i futur', ha donat el tret de sortida aquest dilluns a la tarda amb el discurs d'obertura del cap de Govern, Toni Martí, dues conferències i una taula de debat. Durant tres dies el Centre de congressos de la capital acollirà nou xerrades dutes a terme per experts i quatre espais de debat. Tots aquests actes estan emmarcats en l'anàlisi de com els valors afecten la societat actual, com han evolucionat en els últims temps i quin pes tenen en la identitat de les persones basant-se en l'efecte en l'educació, les noves tecnologies o les xarxes socials.
Eric Jover, ministre d'Educació i Ensenyament Superior, ha ressaltat que és un projecte "consolidadíssim" i que marca el retorn de les vacances i l'inici de curs. "Com sempre, des de la Universitat d'Estiu d'Andorra es busca una visió transversal de la temàtica escollida i enguany hi haurà una aproximació des de diferents òptiques als valors", ha assegurat Jover. Més enllà de l'enfocament històric que reclama qualsevol tema, també hi haurà espai per analitzar com els mitjans de comunicació alteren els valors, quin paper hi estan jugant les xarxes socials o com els valors eduquen i defineixen a les persones. "Durant aquests dies tindrem pinzellades d'experts de molt nivell i esperem que els ciutadans es formin d'una temàtica tan interessant", ha explicat el ministre.
El cap de Govern ha pronunciat un discurs d'inauguració basat en l'evolució que els valors han viscut a Andorra des del segle XIX. "L'evolució del nostre país no s'entén sense una evolució dels valors que el sustenten. El de la solidaritat i del respecte a la diversitat són els que fan possible la cohesió de la societat andorrana", ha exposat Martí. Ha volgut remarcar la difícil presa de decisions que va patir la societat andorrana del segle XIX i n'ha destacat la voluntat de mantenir-se fidel a les arrels. En aquest sentit, ha assegurat que les decisions preses llavors han construït el sentiment de país i l'experiència que ha donat per afrontar els reptes actuals. El més destacat és la necessitat de mantenir un equilibri dels valors i els principis per dibuixar el futur de les societats, i quedar així al marge de les posicions extremes. "Cal trobar un equilibri entre la globalització i el localisme, un equilibri que només es podrà construir des d'uns determinats valors", ha conclòs Martí.
En la primera jornada s'han viscut dues conferències que seguien, com a línia principal, la relació dels valors amb la globalització, el localisme i el paper que hi juguen els mitjans de comunicació. Per una banda, l'historiador François Chaubet s'ha centrat a donar les claus per entendre l'origen d'aquestes sinergies globals. Chaubet ha assegurat que no s'han d'enfrontar els valors de cosmopolitisme i arrelament. Ha argumentat que l'individu que habita les societats actuals és alhora global i local, i ha destacat que la mobilitat d'avui en dia és el que permet la unió d'aquests dos conceptes. "Hi ha esperança perquè el fet global acaba transmetent-se en el marc local", ha afirmat l'historiador.
La segona conferència ha anat a càrrec de Jean-Marie Charon, especialista en mitjans de comunicació. El sociòleg ha abordat l'evolució de l'opinió i dels valors en el marc de l'entorn dels mèdia i ha avisat del perill que suposa no seleccionar la informació, perquè aquesta és la que fonamenta l'opinió. Per a Charon, una de les solucions és entendre el paper que hi pot jugar la cultura: "Aquesta sempre està en evolució i mai es tancarà en ella mateixa. Per això la cultura és important, perquè en no aturar-se mai, sempre acabarà formant part dels processos de transmissió d'informació entre les persones", ha assegurat Charon. El sociòleg creu que és inútil negar la mundialització, però afirma que aquesta globalització ajuda a tenir accés a més opinions. "A més, el trajecte que fa la informació ha canviat, abans era vertical i ara, gràcies a les noves tecnologies i xarxes socials, és horitzontal. Això permet tenir accés a moltes més fonts i que cadascú formi les seves pròpies opinions", ha conclòs Charon.
La Universitat d'Estiu d'Andorra s'allargarà fins al dijous dia 6, dia en què es posaran en comú les conclusions aconseguides durant cadascuna de les conferències. El dimarts dia 4 serà el torn d'aproximar-se a la construcció de l'individu i de la societat a través dels valors. L'endemà es reivindicarà l'educació i el paper dels valors en l'era digital, mentre que l'últim dia serà el torn d'unir passat i futur, fent entrar en escena, la convergència generacional, les noves tecnologies i les paradoxes d'envellir.