La Universitat d'Estiu contribueix a avançar en l'aposta per l'economia circular
Vilarrubla ha assistit a l'acte de clausura de la 36a edició amb la voluntat de "posar en pràctica" els mecanismes exposats per assolir una major sostenibilitat
Andorra la VellaAl llarg de quatre dies, el Centre de congressos d'Andorra la Vella ha acollit la 36a edició de la Universitat d'Estiu que, enguany, ha centrat les ponències en la 'Innovació per a un món sostenible'. Per a la ministra d'Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, el contingut de les xerrades ajudarà a "posar en pràctica aquesta economia circular" a la qual s'ha fet referència, de manera que es continuarà treballant a l'hora de "repensar els productes des de l'inici". L'objectiu d'aquest mètode és que allò que es ven no formi part d'una "economia lineal" i, per tant, ara és moment de reforçar "com encarem les temàtiques". El món de la sostenibilitat és innovador i, per aquest motiu, cal "concretar-lo amb diferents accions des dels diferents ministeris". Per tant, la titular d'Educació ha recordat que aquesta és una tasca "transversal" que no només ha d'assumir el ministeri de Medi Ambient.
Tot i aquests nous reptes, Vilarrubla ha indicat que "les polítiques del Govern des de fa temps van en aquest camí", tant en matèria mediambiental com educativa i ha manifestat la importància que suposa formar les noves generacions en aquest sentit. "Des de fa molt temps s'hi està apostant", com és el cas de "les escoles verdes" i les iniciatives que es duen a terme des del ministeri que encapçala Sílvia Calvó pel que fa "a escala energètica i de sostenibilitat a les escoles". Per tant, "hi ha molts projectes que tenen en compte aquest vessant", ha declarat.
La Universitat d'Estiu ha celebrat dues conferències per dia al llarg de la setmana. Diferents experts han abordat la temàtica d'enguany "des de diferents dimensions" i des del ministeri se'n fa una "valoració positiva", ja que "penso que aquesta és la part interessant de la universitat". Durant la darrera jornada, que ha finalitzat aquest dijous al vespre amb les conferències 'Els laboratoris iberoamericans d'innovació social', a càrrec del psicòleg social Pablo Pascale, i 'Comuns col·laboratius: les lliçons dels 'makers'', impartida per la sociòloga Isabelle Barrebi-Hoffman, "hem acabat de veure –segons Vilarrubla– aquests 360 graus des d'on es pot abordar" la innovació cap a la sostenibilitat.
Inici del curs escolar
El ministeri d'Educació encara resta a l'espera de rebre les dades d'alumnes i professors dels tres sistemes educatius. Tot i això, Vilarrubla ha dit que "no preveiem canvis en aquest sentit", ja que "hi ha molta estabilitat a la població" i les previsions també van en aquesta línia. Al llarg de la setmana vinent està previst tenir les dades a sobre de la taula i, per aquest motiu, la titular d'Educació ha demanat "prudència" abans d'avançar una informació errònia.