En marxa una plataforma per a les inscripcions per vacunar-se

S'hi pot registrar tota la població major de 16 anys que resideix o treballa a Andorra

La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, i la cap de l'àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal.
ANA
23/02/2021
4 min

Andorra la VellaEl Govern ha llençat una plataforma digital d'inscripció per a la campanya de vacunació contra la Covid-19, que entrarà en funcionament aquest dimecres. La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, ha remarcat que "és indispensable" estar inscrit a l'eina per poder rebre el vaccí i s'hi pot registrar tota la població general majors de 16 anys que resideix o treballa a Andorra. "Hem volgut crear un univers més ampli que només els residents perquè els fronterers quedin inclosos", ha declarat, la cap de l'àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut, Rosa Vidal. De fet, durant la roda de premsa han explicat que l'objectiu és que tothom pugui fer una inscripció prèvia perquè quan vagin arribant les vacunes, es pugui avisar a través d'un missatge al mòbil a tots els grups i col·lectius en funció de la fase de la campanya en què es trobin amb el dia i l'hora per rebre el vaccí.

Tal com han anunciat, l'ordre de rebre el vaccí seguirà sent el que preveu el pla de vacunació i a banda de la plataforma digital, el registre també es podrà fer a través del 775 019 per tal d'arribar a tota la població, ha indicat Mas. "Volem fer especial atenció amb la gent gran i per aquest motiu estem treballant amb els comuns" perquè aquest grup d'edat pugui tenir accés a tota la informació a través dels treballadors socials, ha declarat la secretària d'Estat de Salut.

Per tal de fer la inscripció en línia al web govern.ad/preinscripcio tan sols es necessita el número de NIA i un telèfon mòbil on s'enviarà un codi d'accés per poder finalitzar el registre i on també "es rebrà un missatge amb el dia i l'hora que se'ns planifiqui", ha informat Vidal. La cap de l'àrea de Prevenció també ha comentat que independentment de formar part d'algun col·lectiu de risc o tenir alguna situació especial, "tothom qui vulgui rebre la vacuna s'ha de registrar", a excepció dels menors de 16 anys, perquè de moment "no hi ha cap vacuna que evidenciï ser eficaç per administrar als menors".

Dins l'eina, també hi ha un apartat perquè persones que formen part d'algun col·lectiu específic per professió i no per risc, com professionals sanitaris, sociosanitaris o col·lectius crítics considerats essencials, ho puguin marcar. Vidal ha manifestat que hi haurà persones que necessitin alguna prescripció mèdica per poder rebre la vacuna com poden ser les embarassades, amb una immunosupressió o amb alguna al·lèrgia greu, ja que el metge haurà de fer una valoració entre els beneficis i els riscos per rebre la vacuna. En la mateixa línia, els col·lectius de risc també necessitaran prescripció mèdica per poder rebre la vacuna abans que per grup d'edat. De fet, Mas ha comentat que aquest dimecres també es farà un webinar als metges per facilitar-los tota la informació. Per tant, Vidal ha reiterat que si el metge desaconsella que algú es posi la vacuna o algú no li va bé l'hora en què ha estat citat, és "important que anul·lin les cites si no hi poden anar per reorganitzar millor la vaccinació".

La càpsula amb les indicacions per a la inscripció a la plataforma

La plataforma digital entra en funcionament aquest dimecres, però des de l'executiu s'ha iniciat aquest dimarts la campanya de promoció de la campanya de vacunació amb una càpsula de vídeo. Mas ha explicat que de moment no hi ha una data de finalització de la campanya d'inscripció, la qual estarà oberta el temps que es requereixi. "Quan vagin arribant més vacunes, anirem donant més informació de tot el calendari", ha dit.

Des del Govern tampoc es contempla fer un test d'anticossos a la població abans de rebre la vacuna i Mas ha declarat que l'estratègia que tenen segueix sent la dels cribratges sectorials. Tot i així, Vidal ha recordat que les persones que ja han passat la malaltia, hauran d'esperar sis mesos a rebre la vacuna perquè ja tindran anticossos. "L'evidència científica està posant de manifest que les persones conserven immunitat i que la possibilitat de reinfecció és molt baixa o amb símptomes molt lleus", ha manifestat Vidal, afegint que de moment els vaccins han de servir per vacunar a les persones que no han patit la malaltia perquè no hi ha vacunes per a tothom.

Cal recordar que aquest procés de vacunació és voluntari i des del Govern es creu que hi hauria una bona adhesió per part de la població. "Ens agradaria arribar a tothom", però amb 70 o 80% de la població "estaríem satisfets", ha recalcat Mas. Tot i així, ha manifestat que si veuen que l'adhesió al pla de vacunació no s'adequa a les necessitats "ens podríem plantejar altres alternatives", ha dit.

Tipus de vacunes

Entre els diferents tipus de vaccins que han d'arribar al Principat, l'executiu no preveu que cadascú pugui triar el tipus de vacuna que vol rebre, sinó que quan arribin les vacunes, serà el mateix Govern qui farà una valoració i decidirà quin vaccí rebrà cada grup de població. Per tant, és probable que en funció del tipus de vacunes que arribin, algun col·lectiu passi per davant d'un altre que en teoria era preferent. Tot i així, Vidal ha indicat que l'evidència de si una vacuna cobreix a un grup de població o a un altre, anirà canviant pels diferents estudis que s'estan fent actualment.

Pel que fa a l'operativa que s'està dibuixant, Mas ha avançat que estan treballant amb un centre d'administració de vacunes amb circuits ben determinats. Més concretament, ha indicat que estan treballant amb tots els escenaris possibles "per ser més flexibles" i tenir-ho tot a punt perquè "quan arribin els vaccins els puguem administrar". En aquests moments, des de Salut s'està administrant la segona dosi de la primera fase de vacunació.

stats