Societat 07/09/2024

Història i humor a les visites teatralitzades d'Encamp per descobrir la Mosquera i el Tremat

Davant de l'oficina de Turisme els visitants s'endinsen cap a la Mosquera i el Tremat per descobrir els murals que ajuden a explicar la història d'Andorra

ANA
2 min
Un instant de les visites teatralitzades a la Mosquera.

Andorra la VellaLes visites teatralitzades per descobrir la Mosquera han arrencat amb una sorpresa inesperada: la interpretació dels personatges protagonistes i el nou recorregut que han estat molt ben valorats pels visitants, que divendres, de manera excepcional varen participar en l'estrena, i els que ho han fet en les dues d'aquest dissabte, ja en la programació habitual d'aquest setembre.

Amb sortida des de la plaça dels Arínsols i arribada a la plaça del Consell, davant de l'oficina de Turisme, els visitants s'endinsen cap a la Mosquera i el Tremat per descobrir els murals que ajuden a explicar la història d'Andorra, i especialment d'Encamp, de principis del segle XX de la mà de dos personatges ficticis: la Peirona, l'esperit tornat a la vida d'una veïna de la parròquia, i la guia oficial, que no pot fer correctament la seva feina per les constants interrupcions de la veïna xafardera i poc disciplinada. El joc dels dos personatges aconsegueix mantenir l'atenció de l'audiència en tot moment en un format pensat per un públic reduït i amb interacció constant entre els actors i els visitants. Precisament amb la idea "d'un turisme respectuós amb l'entorn" en paraules de la consellera de Turisme d'Encamp, Verònica Solsona.

Els murals, produïts per l'artista Samantha Bosque, i que varen formar part del Pla d'embelliment del nucli de la zona, que corria el risc de deteriorament per la proliferació d'incivisme per pintades en moltes de les parets de les portes i parets, ara són el fil conductor de l'activitat que té 30 minuts de durada i que assegura més d'una rialla, com s'ha pogut comprovar durant les primeres representacions. "És important revitalitzar tota la zona i fer-ho a través d'un apropament de la cultura que permeti donar a conèixer aquests nuclis més tradicionals" ha explicat Solsona.

Les visites guiades i teatralitzades, iniciades fa un parell d'anys i que presenten un format totalment renovat amb el canvi de fil conductor i el nou recorregut, permeten "aportar a la visita una experiència on descobreixes la història i el patrimoni d'una manera diferent i molt divertida" ha mencionat Solsona. En aquest sentit, al guió es poden trobar diferents tocs irònics que han engrescat les funcions.

"Volem crear sinergies entre turisme i cultura; per explicar les nostres arrels i la nostra història i alhora generar un atractiu turístic" ha mencionat la consellera de Turisme. Solsona ha recordat que, en la mateixa línia, el mes de setembre ja va començar amb els espectacles de dansa contemporània a Sant Romà de les Bons, Traginant Pulsions, que ha valorat molt positivament per la bona resposta per part del públic.

Per assistir a les visites és necessari fer reserva prèvia, ja sigui acudint presencialment a les oficines de Turisme d'Encamp o el Pas de la Casa; enviant un correu a turisme@encamp.ad; trucant al 731 000 o via WhatsApp al 641 000. El preu de la inscripció és d'un euro.

stats