Vuit ossos a Andorra

Les proves de seguiment, tal com ha explicat Casal, han permès confirmar la presència de 8 exemplars diferents d’os

Ós al Pirineu
ARA Andorra
08/10/2024
2 min

Andorra la VellaEl ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, s’ha reunit aquest dimarts a la tarda amb l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) per actualitzar i compartir la informació de la qual es disposa fruit del seguiment que s’està fent de l’os a Andorra per part del Departament de Medi ambient i Sostenibilitat i Cos de Banders.

En la trobada, que s’emmarca dins del protocol, s’han exposat els resultats diagnòstics de les mostres de pèl que el Ministeri ha rebut dels diferents laboratoris així com també el seguiment actiu que s’està duent a terme per tal de fer seguiment de la població de l’os al Pirineu en la part que pertoca a Andorra.

Les proves de seguiment, tal com ha explicat Casal, han permès confirmar la presència de 8 exemplars diferents d’os que, en algun moment de l’any, han estat detectats en territori andorrà. L’activitat de moviment de l’os a Andorra, actualment, es centra a les zones frontereres del nord del país.

En aquest sentit, l’associació ha explicat que cap dels associats ha detectat cap atac d’os a la cabana ramadera del país. En aquest context, Casal ha volgut agrair la feina preventiva del Ministeri i de l’associació per acordar i aprovar el Reglament de compensació per danys a l’agricultura i a la ramaderia causats per espècies en perill d’extinció, inclòs l’os bru.

El ministre ha explicat a l’APRA quin és el seguiment que s’està fent de l’espècie i com aquest ha permès detectar el nombre actual d’exemplars que han estat en algun moment dins del territori andorrà. També s’ha consensuat el protocol de comunicació en cas de veure algun exemplar de l’espècie al territori.

Finalment, en aquest reforç de la comunicació, també s’ha explicat que properament es compartirà un vídeo que recull les principals recomanacions que cal seguir a la muntanya en cas de veure un os i que permeten complementar les informacions que ja hi ha disponibles a la web de medi ambient.

El vídeo ha estat impulsat gràcies a la col·laboració amb la Fundación Oso Pardo. Cal recordar que l’any passat, i dins del marc de la cooperació del Grup de Seguiment Transfronterer de l’Os Bru al Pirineu (GSTOP) del qual Andorra en forma part, ja es va informar que en aquest territori hi ha detectats 83 exemplars.

stats