Actualitat
Successos19/10/2024

66 casos de càncer de mama a Andorra de gener a setembre

L’any 2023 l’hospital va detectar 65 casos

ANA
i ANA

Andorra la VellaEntre l’1 de gener i el 30 de setembre s’han comptabilitzat 66 casos de càncer de mama a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell. De tots els casos detectats des de principis d’any, sis ho han estat a través del Programa de detecció precoç del càncer de mama –organitzat pel ministeri de Salut i dirigit a les dones entre 50 i 74 anys– el que suposa un 9% del total. Els casos detectats pel programa podrien augmentar a final de l’any 2024, ja que es continuen duent a terme mamografies i proves diagnòstiques fins al mes de desembre. Així ho informen des de l'executiu amb motiu del Dia mundial contra el càncer de mama, que es commemora aquest dissabte.

L’any 2023 l’hospital va detectar 65 casos. D’entre el total, onze van ser detectats a través del cribratge que s’efectua des de Salut, el que va representar un 16,9% del total.

Des de l'executiu incideixen que la detecció precoç és molt important en una de les malalties que suposa un dels principals problemes de salut pública dels països desenvolupats i que té més possibilitats de curació com més aviat es detecta. Per aquest motiu, el ministeri de Salut impulsa, des del 2008, el Programa de detecció precoç de càncer de mama. Entre l’1 de gener i el 30 de setembre , en la novena ronda del Programa de detecció precoç del càncer de mama (2024-2025), s’han fet 2.158 mamografies i s’han detectat sis casos de càncer de mama, i des de l’inici del programa se n’han detectat 178. Mentre que la vuitena ronda (2022-2023) va cloure amb 6.686 mamografies fetes i amb 32 casos detectats.

Cargando
No hay anuncios

El procediment per participar en el cribratge és el següent: les dones majors de 50 anys són contactades inicialment per carta oferint-los la possibilitat de fer-se la mamografia. Una vegada s’ha realitzat, si el resultat no mostra cap troballa, al cap de dos anys se les torna a convocar per realitzar una nova mamografia. En cas que es detecti alguna anomalia que requereixi estudis complementaris, s'informa la pacient i es demanen les proves complementàries escaients.

Diferents centres radiològics del país participen en el programa i els resultats sempre són interpretats per dos radiòlegs que dirimeixen per consens. Per a més informació, el programa ofereix el telèfon d'atenció directa 867 785 de dilluns a divendres de 10 a 13 hores.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, cal recordar la importància de tenir hàbits saludables –una dieta equilibrada, efectuar activitat física i evitar el consum de tòxics. També, en la detecció precoç d’aquest tipus de càncer, cal destacar el paper de les autoexploracions de mama, els controls periòdics i la importància de consultar amb el metge davant de qualsevol anomalia detectada en les mames.